Makovecy Utak

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Délnyugat-Magyarország

A dél-nyugatmagyarországi régió házai között találjuk Makovecz Imre elsőként megépült szakrális épületeit, amely különösen hangsúlyossá teszi kb. ebben az időben megfogalmazott, templomépítéssel kapcsolatos gondolatait:

„…Én alapjainál kezdeném a dolgot. Azt mondanám, hogy a templom, az épület a benne lévő emberekkel, a szertartások eszközeivel nem illusztrál. A templom nem hasonlat. A templomnak ilyen értelemben nem szabad „szépnek” lennie. Újra elő kellene venni bizonyos egyszerű evidenciákat. Hogy a templom az Isten háza. Ha valaki ezt a szó legszorosabb értelmében elhinné egy másodpercre, akár sokadmagával, akár egyedül ül egy templomban, térdre kellene roskadnia, vagy talán még sokkal inkább szerzetesi szokás szerint arccal a padlóra kellene esnie. Nem tudok másból kiindulni, mint ebből…”

Ennek a régiónak az épületeit – egy kivétellel – az a különös körülmény is összeköti, hogy körül-belül azonos időben születtek terveik, folyt az építkezés és hozzávetőlegesen azonos időben kerültek átadásra is az épületek. Az épületek tervei egy különösen termékeny időszakban három éven belül születtek.

Így a régióra kialakított és javasolt útvonal megegyezik azzal a „körúttal”, amelyet abban az időben maga Makovecz Imre is rendszeresen megtett egy nap alatt, hogy művezetés céljából végig látogassa épülő házait.
Ebből a sorból egyedül a Szekszárdi Sió-csárda lóg ki, amely viszont a 60-as évek végi karakteres, forradalmi megfogalmazású legendás sorozatának
(Szekszárd, Balatonszepezd, Velence) eleme.

A Sió-csárda kiadványunk készítésekor még nem volt látogatható állapotban, de leépülés hosszú évei után új tulajdonosa kezében megmenekülni látszik a pusztulástól.

 

Felhívjuk látogatóink figyelmét a régiót bemutató Makovecz-Utak kiadványra, mely megvásárolható webáruházunkban a következő linken:

https://www.makovecz.hu/targyak/termek/makovecz-utak-5-fuzet

Útvonal 1
  1. Makovecz – Központ és Archívum, Városkúti út, Budapest
  2. Paks, piac
  3. Paks, Szentlélek római katolikus templom
  4. Szekszárd, Sió csárda
  5. Kakasd, Faluház
  6. Szigetvár, Vigadó
  7. Siófok, Janus panzió
  8. Siófok, Evangélikus templom és paplak
Készítette a LGF Stúdió