Makovecy Utak

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Budapest és Duna-kanyar

Tudvalevő, hogy bár Makovecz Imre Budapesten született, élt és alkotott haláláig, fővárosunkban egyetlen jelentős középülete sem valósult meg. Ennek ellenére néhány épülete található Budapesten is, de életműve szempontjából ezek nem a legjelentősebbek. Sok magánház épült, amelyek látogathatósága szervezett módon nem biztosítható, így ezek nem jelennek meg az ajánlott útvonalban.

Az épületek területi elhelyezkedése nem teszi lehetővé kézenfekvő és egyértelmű útvonalak kialakítását, így legfeljebb javasolni tudjuk  ezek  látogatási  sorrendjét. Javaslatot teszünk kisebb, rövidebb utak variációira is.

Egynapos  program  lehet  a budapesti épületek felkeresése (1-es változat).  A  fővárosi  épületeken túl a körút kibővíthető a Solymár, Pilisszántó, Piliscsaba körrel (2. változat) vagy Visegrád bekapcsolásával  (3. változat). Valamennyi  épületet  érintve  bejárhatjuk  ennek a régiónak  a  4. változatát. Természetesen az épületek között tetszés szerint válogatva egyéni útvonal is kialakítható.

Az egyes helyszínek bár tömegközlekedéssel is  megközelíthetőek , de kétségkívül személygépkocsival tűnik legkényelmesebbnek az épületek megközelítése.

Álljon itt egy idézet  Makovecz  Imrétől  azokból az évekből, amikor a visegrádi épületek épültek:

„Házaink ősi, sokszor komor hangulatokat idéznek, eltűnt emberek csevegése hallatszik a falakban, kupoláink az eget borítják fölénk, szétszórt etnikumunk népművészetének vakolatmintái térbeli szerkezetekké válnak, tudatunkból kiüldözött eleink tolongnak megszólalásért, hogy segítsenek megépíteni, ami hitünk és látásunk szerint idevaló, ami hitelesen a miénk. Itt a néhai szkíta és kelta birodalom helyén sajátos fény ragyog át a talajon, az anyaföld belső fénye, az az éjféli nap, mely egy föld alá szorított szellem napja. Ennek a napnak a fénye különös lényekké alakítja házainkat Ég és Föld között. Olyan meta-természet részei ezek, melyek a természet folytatásai.”

Útvonal 1
 1. Makovecz – Központ és Archívum, Városkúti út, Budapest
 2. Makovecz-ravatalozó, Farkasréti Temető, Budapest
 3. Hárshegyi „Makovecz” Kilátó, Budapest
 4. Emlékmű, Tabán, Budapest
 5. Kecske utcai irodaház, Budapest
Útvonal 2
 1. Waldorf  Óvoda, Solymár
 2. Stephaneum, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Piliscsaba
 3. Boldogasszony Kápolna, Pilisszántó
 4. Síház, Dobogókő
Útvonal 3
 1. Tornacsarnok, Rév utca, Visegrád
 2. Mogyoróhegy Étterem, Visegrád
 3. Nagy László széke, Mogyoróhegy, Visegrád
 4. Mócsai-tanya, Mogyoróhegy, Visegrád
 5. Jurta Kemping, Főépület, Visegrád
 6. Erdei Művelődés Háza, Mogyoróhegy, Visegrád
Útvonal 4
 • Valamennyi épület
Készítette a LGF Stúdió