Makovecy Utak

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Siófok, Evangélikus templom és paplak

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Siófok, Evangélikus templom és paplak

A Balaton parti üdülő sok Észak-Európából érkező, zömében lutheránus turistát lát vendégül nyaranta. Részben az ő igényeiket szolgálja a templom, melynek építése előtt csak imaház működött a városban. Makovecz Imre az ideig egyetlen evangélikus templomát Józsa Márton lelkész megbízására tervezte, melynek küzdelmes építése még a szocializmus idejére esett.
A munka megszervezése szinte kizárólag az idős lelkipásztorra hárult. Az építéshez jelentős segítséget nyújtott Siófok testvérvárosa a finnországi Oulu és a finn evangélikus egyház, ajándékként biztosítva a szükséges faanyagot és a berendezést. A belső faszerkezetek részletei a norvég középkori fatemplomokat idézik. A földből kinövő, antropomorf templomtömeg szárnyas szemekkel fogadja az érkezőt. A domináns tetőszerkezet erős ívei bárkát formálnak, mely a keresztény szimbolikából jól ismert. A templom mellett álló lelkészlakhoz kerek, fakupolás gyülekezeti terem tartozik. Az oltár felett elhelyezett Feltámadt Krisztus szobor Péterffy László munkája.
Az építkezés azzal indult, hogy a lelkész összetákolt egy kecskelábú asztalt, két nyárfaágat keresztnek összekötött, az asztal mögé tűzte, befőttesüvegben virágot tett az asztalra, s az első naptól az utolsóig a munka mindenkinek zsoltárénekléssel és imával kezdődött. Asztala és feszülete a mai napig ott áll a gyülekezeti teremben a szárnyak alatt. A siófoki templom elválaszthatatlan Józsa Márton személyétől. Az ő imádsága és jelenléte, bátorsága és rendíthetetlen hite táplálta az építés drámáját, mely a stílus, az anyag és a forma hármasán túlmutatva az építés valódi lényegét adja.

Rajzok

Fotók

Visszaugrás a navigációhoz

Készítette a LGF Stúdió