Makovecy Utak

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Jurta Kemping, Főépület, Visegrád

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jurta Kemping, Főépület, Visegrád

A Nagyvillám lábánál elterülő visegrádi kirándulótábor fogadóépülete és a hozzá tartozó szolgálati lakás hajlított ragasztott faszerkezettel készült a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság megrendelésére A hatszöges szerkesztésű alaprajzra emelt gótizáló vázszerkezetet középen egy oszlop tartja. Az épülettömeg két, egymástól élesen elkülönülő részre bontható. Az egyik egy régi szárazmalom formáját mutatja, a másik pedig – a középső oszlopról szétbomló, földig hajló melléktartóival – egy hársfa koronájához hasonlítható.

A fogadóépülettel együtt, deszkával burkolt fa vázszerkezettel épült a kemping területén több kisebb kiszolgáló létesítmény is: mosdók, főző-és étkezőhelyek, kazánház, fürdő, raktár. Az erdő mellé telepített étkező-főző épület egyik fele féltetővé magasodik, a másik voltaképpen csak egy szárnyék. A tisztasági épületek két egymással szembe fordított kettős spirálból, mint ősi jelből álló alaprajza a népművészeti szerkezetelemzés első, közvetlen építészeti megvalósulásai.

A fából és földből készült erdei étkező három karéjból áll. A főzőegységeket kisebb tetőhéjak, az étkezőt viszont a környező fák kupolája fedi. Az együttes elemei berendezési tárgyakként jelennek meg az erdő alkotta katedrálisban. A tervezett szállásépületek helyett jurta formájú sátrakat állítottak fel, erre utal a jurta kemping elnevezés is.

„Ez a fából és földből emelt épület étkezés és összejövetelek céljára készült.
A főzőegységek tetőhéja az egész karéj középpontja felé mutat. A három nagy karéj együtt az erdőben kiválasztott természetes „kupola” alá esik. A magas erdő olyan, mint egy oszlopos tér, mint egy templom. Erdőben olyan házakat kell építeni, amelyek ennek a berendezési tárgyai.

Az étkezőt az erdő fedi. Az építetthez már meglévőt is hozzá kell látni. Élőlények – hiszen „a fa is ember”- ha oszlopcsarnokot emelnek fölénk, s ehhez keresünk épületformákat, s technológiai adottságainkhoz szemléletünket is hozzáadjuk, efféle épületek jönnek ki. Kiemelkednek a földből, vagy ha úgy tetszik, a nap kiszívja a földből ezeket a kelyheket, fölnyitja a héjakat, s az egészet körülállják és betakarják azok a lények, akiket összefoglaló nevükön fáknak neveznek.”

Visszaugrás a navigációhoz

Készítette a LGF Stúdió