Makovecz Imre Alapítvány

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

A Makovecz Imre Alapítvány első éve.

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A Makovecz Imre Alapítvány első éve.

Egyértelműnek tűnt, hogy egy ilyen alapítvány létrehozása alapvetően szükséges lesz a hagyaték méltó gondozása szempontjából.

Hosszas előkészítés után, a jól ismert bürokratikus abszurdok leküzdésén keresztül végül a Fővárosi Bíróság 2012. januárjában bejegyezte hivatalosan az alapítványt. (Talán korunkra leginkább jellemző bürokratikus tréfa az lehetett, mikor a családtagoktól a bíróság hozzájárulást két a saját nevük saját maguk által történő használatához… Megadtuk.)

Sok köszönettel tartozunk azoknak a „testvér-szervezeteknek” amelyek ebben az időben olyan pályázati aktivitással segítettek bennünket, amelyeket az alakulás időszakában még magunk nem tehettünk meg. Így támogatott bennünket a Doparum, a Makona és a Triskell. Segítségükkel lassan elkezdhettük a hagyaték digitalizálását, és megszerveztük az Alapítvány megalakulását bejelentő sajtótájékoztatót, és az azt követő zártkörű kiállítást, amelyre elsősorban remélt leendő támogatóinkat vártuk.  Az eseményről több helyen beszámolt a sajtó, és a rendezvényt látogató meghívottak közül sokan hamarosan támogatást is küldtek, így megkezdhettük munkánkat saját forrásból is. A sajtótájékoztató alkalmával írtuk alá a Magyar Művészeti Akadémiával, illetve a Kós Károly Egyesüléssel együttműködési megállapodásunkat.

Elsőként a hagyaték digitális feldolgozása kezdődött el, ami várhatóan még éveket vesz igénybe. Ez a munka szűk egy éve tart, folyamatosan három – négy ember végzi. A feldolgozott anyag megfelelő rendszerezése érdekében több helyütt tájékozódtunk. (Országos Levéltár, Széchenyi Könyvtár, stb.) Szerzett tapasztalataink, és kapott javaslatok alapján saját úton indultunk el, és önálló dokumentum nyilvántartó és rendszerező program megrendelése mellett döntöttünk. Reményeink szerint hamarosan rendelkezésre áll minden – szoftver, technikai háttér, tárolóeszközök – ahhoz, hogy módszeresen és hatékonyan végezhessük a hagyaték feldolgozását.

Ezzel párhuzamosan határoztunk a Makovecz-honlap frissítéséről, amelynek még csak nyomait látni az elérhető tárhelyen, de hamarosan látható lesz a teljesen megújult, gyönyörű, új honlap. Ennek a tartalmi előkészítése most zajlik, nem szeretnénk hiányos tartalommal elindítani.

A fentiek mellett számtalan apró ügyben hozunk döntést, amelyek értelmében támogattunk, illetve segítettünk bizonyos elképzeléseket (Pl. támogattuk a londoni Királyi Építészeti Akadémia „Gyönyörű és meghökkentő” című kiállításában való szereplést, de más megjelenéseket – melyeket itt nem kívánok megnevezni – elutasítottunk.)

2012 szeptemberében bejelentettük, hogy az Alapítvány „Makovecz Imre – díjat” alapít, amelyről hamarosan részletesebben tájékoztatjuk a közvéleményt. A bennünket felkereső partnerek egyike a sárospataki Művelődés Háza, amely felavatásának hamarosan harmincadik évfordulóját ünnepli. Őket egy egészen új „Makovecz és Sárospatak” kiállítási anyaggal támogatjuk, miközben alkalmunk nyílott egy olyan lépésre is, amelyet csak a későbbiekben terveztünk felvenni tevékenységeink közé: Látva a ház leromlott állapotát kezdeményeztük Sárospatak polgármesterénél az évfordulóra a ház homlokzati csinosítását, amely magába foglalná a festést, és az üveg „szemöldökök” felújítását. Mivel a városnak most erre nem volt forrása, így az üvegek cseréjét az Alapítvány finanszírozza.

Végül megemlíteném azon szándékunkat is, hogy eddig meg nem épült épületek felépítését kezdeményezzük, amely témában már több lépést is tettünk – a jelek szerint nem teljesen eredménytelenül – de ezekről egyelőre nem árulnék el többet, mert hasonlatosak a medve bőréhez…

MP

Visszaugrás a navigációhoz

Készítette a LGF Stúdió